Словото

Античната астрология

Защо да изучаваме антична астрология? Първични и вторични модели в живота – МОК 13.05.2012. Принципът е следният – движението е надолу на духовната култура на човечеството. Било е много високо и оттогава досега почти нищо не е останало от т.нар. „Златна епоха”. Например хелиакалните фази са едно от най-важните неща в древността (може би най-важното) във Вавилон и в древна Гърция. Тогава хората, които се занимават с науката за Небето са знаели точно как да изчислят тези фази, докато съвременната наука не може. Това не е единственото нещо, което науката днес не може да изчисли.

Какво е останало днес в съвременната астрология от древната наука?

Когато човек започне да се връща назад в астрологията през средновековие, арабски свят, древни гърци, вавилонци и т.н. разбира колко е загубила от началният си блясък тази наука. И това се отнася само за един пример – хелиакалните фази на планетите. Има още ред неща, за които съвременната астрология дори и не подозира. В момента астрологията върху какво акцентира? – Планети, знаци, домове, аспекти, от които първите три се покриват почти изцяло. Даже и само с този оскъден инструментариум се получават резултати. Но тогава можем да сравним лагерна количка или велосипед с четиритактов автомобил или совалка – и двете ще ни свършат някаква работа, но разликата между тях е голяма. Ние търсим Истината, която е била като озарение през времето на Енмедуранки.   

Първичната астрология на Хермес, Енох, Енмедуранки.

Енмедуранки, Хермес и Енох са един и същ персонаж. За това говорят гърците и арабите. Той е живял преди потопа през време на „Златната епоха. Всъщност това е най-важното, което трябва да се разбере. Този образ и живата връзка с него е магическата нишка, която може да те отведе до „Златната епоха”.

Той е бил истински пророк, получил знанието си от самият Господ. Според вавилонската митология (съществува на акадски)  първият, на когото боговете дават знанието за звездите и за единството на Небето и Земята. Според същата легенда той е живял преди потопа и е бил десетия цар в града Сипар (не вавилонския), а този преди потопа. Легендата разказва, че при него са отишли Шамаш и Адапа – Слънцето и Бога на вятъра – те са го вдигнали и са го отвели в общността на боговете. Това не са точно богове, а различните имена на Бога, които тук са 36, а в Кабала са 72. Така две от тези 36 еманации на Бога грабват Енмедуранки и го качват Горе, където получава своето озарение.    

Енмедуранки – етимология на името.

Ен – повелител, лорд; Ме – мъдрост, знание, изкуство и др.; Дур – пъпна връв, връзка; Ан – Небе; Ки – Земя. Или цялото значи – Повелителят на знанието за единството на Небето и Земята. Тези неща са изключително важни, макар че на някой това може да се стори напразно. Това иска и съвременната астрология – да има нещо работещо, с което като се вземе един хороскоп да кажем всичко (и да вземем награда). Обаче ние като астролози трябва да знаем корените на нещата.

Основни разлики между антична и съвременна астрология.

Първата и основна разлика е контактът с небето. Това е директното знание и познание. Гледането на небето е едно от основните и важни неща, които различават истинската древна вавилонска Астрология от съвременната. Тогавашният астролог е гледал небето винаги, когато може. Всичко е било важно, а не например Марс в Козирог. Взема се под внимание неговият блясък – силен, слаб; каква е светлината му – жълта, червена; Вавилонците са описвали всичко, тъй като една планета има различни лица. Блясъкът и цветът може да бъде съвсем различен. Когато човек гледа небето достатъчно продължителен период от време, разбира че това е едно море, един океан. Когато всичко това се приема директно, тогава ефектът е пълен. Много повече явления и феномени има през годината, които могат да се проследяват и анализират. Например: падащи звезди – откъде се появяват, какъв им е пътя, в кой лунен ден става. Има лунни дни, има лунни фази, има лунен месец. Всичко, което може да се наблюдава на небето е изключително разнообразно и многобройни. Дори 24 часа да се наблюдава небето все ще се видят нови и нови явления. През деня също може да се наблюдава: облаци, вятър, Луна, хоризонтът как се вижда, видимостта, птиците как се държат. За птиците съществуват също Омени. Това е друга основна разлика. В древността астрологът е вземал под внимание всичко – не само къде са планетите, в кои знаци и домове са.

Хелиакален изгрев на Сириус.

Това е началото на Божествената година според Учителя П. Дънов, също и според древните египтяни. Това е много важен момент и според вавилонската астрология. Този изгрев е в различно време, според атмосферата, но винаги е някъде около 18-20 август. При египтяните Свещената година е започвала с хелиакалния изгрев на Сириус. По начина, по който хелиакално изгрява Сириус, хората са си правили изводи за цялата година, в световен мащаб

Трите основни точки в хороскопа според древните.

В програмата отгоре са изписани трите най-важни планети в един хороскоп. Първата е, откъде ти идва живота – Хилег. Втората е Ангелът-хранител – това е планетата, която владее животодаряващата планета Хилега. Третата е, която е Егото, Кириоса. Това е роденият като характер. Древните гърци я наричат Кириос (господар), а средновековните автори я наричат Управител на хороскопа.

Какво се е запазило от древните в съвременната астрология?

В съвременната астрология от цялата доста сложна система за определяне на Кириос, се е запазило само, че управляващата планета е тази, която владее изгряващия знак. На арабски понятието за Его, Кириос, Управител на хороскопа е Алмутен на хороскопа, тъй като има и други алмутени. Когато се види как е определя истински Кириоса в даден хороскоп, може да се види, че въобще не е просто занимание и не винаги съвпада с господаря на Асцендента. Ако планетата, която управлява Асцендента е невидима, то тогава тя няма силни позиции при родения и не може да бъде Управител на хороскопа.

Също така, ако тази планета е в падащи домове – VІ или ХІІ дом, също не може да е Господар на хороскопа. Ако се открие Кириоса на даден човек, то тогава ще се знае всичко за него – каква е съдбата му, кои са най-важните години от живота му, знаят се слабите му страни, знаят се и препоръките, които са необходими за преодоляване на препятствията по пътя нагоре и какво не трябва да прави, ако не иска да тръгне надолу. Знаят се и билките, с които трябва да се лекува и да се пречиства. Знаят се нещата, които обича и това е само по Кириоса, управляващата планета.

Даване на астрологичните ключове, а не на готовите формули.

Целта в наука като тази е да се дадат ключовете, а не някакви готови формули. Защото като се комбинира наблюдаването на небето, заниманията с антична астрология и практиката, може да се разберат нещата в дълбочина. Така, разполагайки с необходимите знания, можем да се върнем към практикуване на Астрологията, такава каквато е била в началото.

Всичко описано от древните е една груба схема на реалността, която може да се види, ако се наблюдава небето. И гледайки го, можем да разберем, откъде се извежда всичко. Затова може да се види една планета, която е под лъчите на Слънцето или дори невидима, а всъщност да се окаже, че тя е видима.

Например Венера може да е слаба, защото не е видима, когато е на 1-2° от Слънцето. Но тъй като тя е далеч от еклиптиката, и с ъгъла на хоризонта може така да стане, че тя да се вижда, въпреки че е толкова близо до Слънцето. Ето пример какво може да стане, ако не наблюдаваме небето и нашите заключения се базират само на готовите таблици и схеми. А фазите на планетите много трудно могат да се хванат с готови схеми и таблици.

Наблюдение на небето в Бургас.

ML Сириус на 14.05.2011 ок. 21:20 за 1 мин.; 15.08.2011 г. 26 мин. Юпитер след изгрева на Слънцето – от 6:15-6:41ч.; Хелиакален изгрев (MF) на Сириус на 17.08.2011г. от 5:41-5:55.

Да върнем блясъка на истинската, първична Астрология от „Златната епоха”!

                                                                                                                                 1.04.2012 г.

Категории