Словото

За Житния режим през 2024 г.

Мили приятели на житния режим, с доста хора си писахме и говорихме през последните дни. Явно храната на повечето от нас ни е дошла в излишък, натрупали сме килограми за чистене и вече мислим за предстоящия режим. Разбирам объркването ви от различните дати, но това е положението. Докато има хора, които искат да се чувстват значими и начинът да го правят, е като влизат в ролята на древните жреци, ще бъде така. Искат, както тогава, те да посочват датите на духовните празници в годината, тъй като само те са знаели небесните констелации и са наблюдавали небето. Има примери от далечното минало, когато жреците са се самозабравяли дотолкова, че са внушавали на вярващите, че без тях слънцето няма да изгрее, пролетта не ще настъпи и др. Но сега сме вече в друго време, всеки в телефона си може да види къде се намира Луната, знае къде е Слънцето, планетите, имаме си календари навсякъде. Времето на онзи тип жреци и тяхната значимост е отминала безвъзвратно и който не го разбира сега, ще го разбере все някога.

Нека си има дати за житния режим всеки месец, но да не забравяме, че „месец“, значи „Месечина, Луна“, т.е. всеки месец при древните е започвал с новолунието и свършвал с последната четвърт, като се е назовавал – месец първи, втори, трети и т. н. Всички зодии започват от 22-о число приблизително и траят по 30 дни, подобно на лунните фази. Какво искам да кажа, че съвременният календар е една изключително опростена картина на небесното движение на Слънцето и на Луната за една година. В момента нищо на небето не започва на 1-о число от месеца, за разлика от древността, когато новият месец, първият например, започва с новолунието след пролетното равноденствие и тогава се е приемало началото на новата година. Имало е съответствие с небесното движение за разлика от сега, когато всичко вече се приема механично. Неслучайно имаме още остатъци от римско време на месеците – септември (седми), октомври (осми), ноември (девети) и декември (десети), което ни показва кога те са започвали новата година, а именно на 22.03. по време на пролетното равноденствие.

Писал съм вече преди години, че за първи път идеята за Житен режим възниква преди точно 99 години именно през този период на годината (Водолей), когато в лекцията си от Специалния клас, държана на 25 януари 1925 г., Учителя казва: „Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един, два, три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ако ви се види много за един месец, направете опит за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го.“ С тази лекция на практика се слага началото на Житния режим, което е точно в знака Водолей – 25 януари 1925 г. Тогава това е първия ден след новолуние и така всички желаещи имат достатъчно време за подготовка, за да започнат и същинската му част два-три дни след пълнолунието, което настъпва на 8 февруари 1925 г.

За да не се питаме всяка година кога започва Режимът и съответно да не търсим някой „жрец“ да ни казва и наставлява, преди години събрахме всички важни компоненти, чрез които всеки индивидуално и лесно да знае технологията. Тя, разбира се, е извън мен, теб, тях, а е съобразена с небесните знаци и символи. Да, съзнавам, че това няма да се хареса на тези, които искат да продължават да черпят дивиденти от този духовен метод, но натам вървим – авторитетите падат, за да стане всеки сам авторитет за себе си и за останалите. В епоха на Водолея сме повече от 100 години, връщане назад няма!

1. За да сме във Водолей – Голям и малък, както ги нарича Учителя, Житният режим трябва да започва, когато Слънцето вече е навлязло в този знак и по възможност целият процес на чистене да е тогава, тъй като именно Водолей символизира чистотата в мислите.

2. Вторият фактор е Луната – тя трябва да е на разпад и за да е целият Режим в тази фаза, добре е да започне 2 – 3 дни след пълнолуние. Това от само себе си винаги праща Луната в знака Дева, тъй като при пълнолуние Слънце и Луна са в опозиция (Водолей – Лъв), тогава винаги тя е в Дева неслучайно. Девата е земен знак и символизира чистотата, а Луната е свързана повече с тялото и чувствата, съответно Луна в Дева е прекрасно положение като начало на Житен режим за пречистване на тяло и чувства.

Ето сега по гореуказания метод колко лесно и бързо ще достигнем до желаната дата за тази година:

1. Тази година Слънцето влиза във Водолей на 20.01.2024 г. и ще бъде там до 19.02.2024 г. Съответно в този диапазон ще трябва да се започне и завърши по възможност Житния режим.

2. Пълнолунието във Водолей тази година е едно (понякога са две за месец) и то е на 25.01.2024 г. Пада се в четвъртък. Луната влиза в знака Дева на 28.01. и ще бъде там до 30.01. Значи най-подходящи дни за тазгодишния Житен режим са датите 28 – 30 януари (неделя, понеделник, вторник). Ако се започне след вторник 30.01.2024 г. тогава вече се отива в новолунието и ефектът не е същият, както при разпадащата се Луна.

Така ние избрахме понеделник 29.01.2024 г., тъй като е ден на Луната и допълнително подсилва идеята за пречистване. Но и другите два дни са добри. С посочените дати се съчетават всички важни компоненти – Житният режим да е във Водолей целият, както и да е на разпадаща се Луна целият.

Вярвам, че, с така подробно описания алгоритъм, няма да има повече запитвания защо и кога почваме тази година в тази група. Ще ми се да вярвам, че другата година повече от вас ще знаят кога, как и защо започваме и ще дойде денят, в който тези въпроси ще отпаднат от само себе си, но ще ни навестят други, които пак ще търсят своите решения!

Да си пожелаем един вдъхновен и успешен Житен режим през 2024 г.!

Категории