Словото

Зимен лагер „Узана 2012г.”

След успешното приключване на първия летен лагер на море, ние, „Слънчогледите”, решихме да продължим с новаторството до края на 2011 година и започнахме организацията на зимен лагер. И така, той се състоя в периода 03-07 януари 2012 година в хотел „Географски център”, местност Узана, в близост  до гр. Габрово.
Първият лагерен ден започна с екипиране на малките скиори с подходящи ски-обувки – важна задача, защото бяхме заложили карането на ски като основна цел на зимния ни лагер. След това посетихме Историческия музей и Дечковата къща, където се запознахме с историята на гр. Габрово. А в салона за гости във възрожденски стил любезната домакиня позволи на един от нашите изявен пианисти да свири на инструмент, който е почти на 200 години. Следобедът премина неусетно.
Настанихме се в хотела и както обикновено имаше запознаване на децата. Само че този път те бяха разделени по двойки и всеки лагерник трябваше да разкаже онова, което е успял да научи за своя нов или стар приятел. Това представяне се оказа много забавно за нашите малки „слънчогледи”. Последва разделяне на отбори, които да работят заедно по време на лагера. Тук също бяхме заложили нещо ново – отговорници на групите бяха три от най-големите момичета, които са участвали в много наши инициативи: Гергана /от София/, Благовеста /от Габрово/ и Вяра /от Бургас/. Идеята ни да се получи приемственост между възрастни и деца се хареса на лагерниците, а освен това избраните девойки напълно оправдаха нашето доверие, като се справиха прекрасно с всички възложени им задачи.
След вечерята дойде ред на Караоке-то. Искахме да подтикнем всяко дете да се изяви, защото няма човек, който да не може да пее. Вярно е, че първата вечер повечето се притесняваха, но до края на лагера почти всички излязоха на импровизираната ни сцена с микрофон в ръка. Единици бяха тези, които не събраха смелост да се покажат пред останалите, но пяха доста добре от местата си. На лагерния съвет децата сами определиха правила, които да следват през предстоящите ни заедно дни. Вечерта завърши с приказка, разказана от нашата студентка Вики и песен за лека нощ.
Втория лагерен ден беше „подготвил” за нас чудесно слънчево време. Снежната писта очакваше нашите лагерници. Отне ни около час да се справим с „трудната задача” обуване на ски-обувките, но след положените усилия, започна нашият първи урок по ски. /Повечето деца никога не бяха стъпвали на ски./ Изпълнени с желание да усвоят този труден, но много приятен спорт, „слънчогледчетата” постепенно се научиха да поставят сами ските си; на правилна стойка; придвижване нагоре и леко и бавно спускане надолу.  Благодарение на силното желание и волята, която проявиха, всички успяха до края на първия ден да се качат на ски-влека и да се спуснат  поне веднъж от най-високата част на ски-пистата. Разбира се, имаше падания, проронени сълзи, но и много смях и закачки.
Вечерта се проведе познавателната игра „Какво? Къде? Кога?”, чрез която искахме не само да проверим какво са запомнили за гр. Габрово нашите участници, а и да провокираме екипната работа у тях. Нашата цел не беше да развиваме състезателен хъс у децата, а да им помогнем да се осъзнаят като група, като малка общност, която заедно може да разреши поставените задачи много по-добре, отколкото всеки сам отделно би се справил.
На следващия ден малките ни скиори бяха вече доста по-уверени на пистата и започнаха да усвояват по-трудни неща – най-напредналите, под ръководството на учителя, се спускаха с гърба напред, а останалите – диагонално, като се опитваха да карат с прибрани една до друга ски. Вечерта, освен обичайното за този лагер Караоке, се организира играта „Клуб Дебати”. В нея нашите отбори бяха представени като парламентарни групи, които трябваше да вземат решения по важни за тях въпроси. Тук наред с екипната работа, искахме да подтикнем децата да мислят и да изказват свободно своето мнение. След като вербализират взетите в групата решения, идваше и по-трудната задача – да постигнат консенсус по дадения въпрос без да се карат, а чрез разумни разговори. Нашите деца се справиха отлично с това и дадоха един добър пример на Парламента на Република България за това как се водят цивилизовани дебати в ХХI век.
06 януари – Богоявление беше много интересен ден. В него имаше доста оспорвани ски-състезания. А две от най-бързите момичета завършиха с абсолютно равни резултати при спускането си на различни видове слалом. Разбира се, и двете получиха грамоти за най-добър скиор за сезон зима 2011-2012 г., изготвени от Сдружение „Слънчогледи”. Всеки участник получи удостоверение за завършен курс по ски-обучение IV-та степен лично от нашия ски-учител Милчо Христов.
След състезанията денят продължи с трескава подготовка за вечерта, посветена на Йоан Кръстител. Децата работиха по отбори и успяха да се потопят при театрализацията в атмосферата на онези дни. Първата група пресъздаде раждането на Йоан; втората – Кръщението на Исус Христос и третата – магичния танц на Саломе и смъртта на Йоан Кръстител. С умерена доза хумор лагерниците представиха тази изключително важна и сериозна част от Библията. Нашата празнична вечер съвсем не свърши с това. На имен ден като на имен ден! Имахме си именник – Данчо /от Бургас/, който въобще не подозираше колко много приятни изненади го очакват. Беше „заведен до сцената и зае своето специално място на първа ложа”, откъдето се радваше на изявите на децата – някои пяха в негова чест; други танцуваха за него; разказваха вицове и истории; правиха фокуси. Вечерта на талантите се превърна във вечер на Данчо. Така приключи нашия преизпълнен с положителни емоции празничен ден.
07 януари – Ивановден ни приветства с много нов сняг, който беше натрупал през нощта. Децата се радваха безкрайно. Някои от тях никога не бяха виждали толкова много сняг. Само ние /възрастните/ започнахме да разбираме сериозността на ситуацията – нямаше ел. ток, нямаше почти никакво покритие на мобилните телефони, нямаше и разринат път, по който да си тръгнем. В късния следобед вече бяхме настроени да останем още една вечер в планината, когато се появи дългоочаквания трактор. Движейки се съвсем бавно след снегорина, успяхме да стигнем до гр. Габрово. Оттук децата от Бургас продължиха към домовете си, а тези от София се оказаха късметлии, защото за тях лагерът се удължи с още един ден. Те освен че се научиха да карат ски, взеха и своя първи урок по кънки на ледената пързалка в Габрово.
Въпреки затрудненията, предизвикани от обилните снеговалежи през последния ден, успешно завърши първият зимен ски лагер на Сдружение „Слънчогледи”. Благодарни сме на всички родители за моралната подкрепа и гласуваното доверие, което ще се стараем да оправдаваме и в бъдеще.

    Мнения на трима от лагерниците:
Ели на 12 г. от Бургас: Аз съм за първи път. Досега съм била на три лагера от училище, но този ми хареса много повече. Научих за себе си, че мога да спя с почти непознати хора в стая, без да се притеснявам, също така и да се разбирам с момчетата и въобще с всички участници на лагера.
Аспарух на 11 г. от София: На този лагер аз научих за себе си, че трябва да пробвам яденето, преди да казвам, че няма да го ям.
Владимира 13 г. от Бургас: На мен ми хареса всичко, но най-вече, че се видях с приятели и станах участник в първия зимен лагер. Също така се научих да карам ски. Мога да отлича карането на ските, игрите на карти и вчерашната нощ, посветена на Йоан Кръстител и Данчо. За себе си научих, че колкото и пъти да падна, пак мога да намеря сили да стана.

                                    Екип „Слънчогледи”

Видяха на скенер мощите на св. Йоан, бил вегетарианец

Неделя, 18-ти Декември 2011,
 
Това е триизмерен образ от костицата на Йоан Кръстител.
Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител. Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на „Нешънъл джиографик”. То ще бъде показано във филм за най-коментираната археологическа находка за годината.
Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи – че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30- и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.
Изследването е извършено от д-р Лъчезар Савов, който работи на скенера, в присъствието на откривателя на мощите проф. Казимир Поптодоров. Част от процедурата са и 3D изображения, които показват вътрешната структура на находката.
Томографските изследвания са базисни, върху тях учените могат да правят допълнителни анализи, уточни Дражева. На пръв поглед се виждало, че костите не са с добра плътност, което издавало, че притежателят им е водил труден живот.
Оглед на находката е направил и шефът на лабораторията по антропология проф. Йордан Йорданов. Определено е до най-малка точност от кои части на тялото са костите – дясна ключица, пръст на дясна ръка и резец от горна челюст.
 

Síocháin Leat

Категории