Словото

Зодиите не били тези, за които ги мислим

15.01.2011

Зодиакалните знаци са се променили и днес изобщо не са тези каквито са били преди 2000 години – смущаващи разкрития на Джо Рао от планетариума "Хейдън" в Ню Йорк

Ако обичате да преглеждате хороскопа си за новата година или ден за ден, трябва да знаете, че може би гледате зодията на някой друг. Според научния сайт "Лайв сайънс" (достъпът до който е блокиран) през хилядолетната си история зодиакалните знаци са се променили и днес изобщо не са тези каквито са били преди 2000 години, предаде Франс прес.

Зодиакалните знаци са определени от позицията на Слънцето по отношение на някои съзвездия в деня на раждане на даден човек. Но проблемът е, че тези позиции са били установени преди повече от 2000 години и в наши дни звездите са сменили местата си на нощното небе до такава степен, че знаците се различават с цял месец, разказва в научния сайт Джо Рао лектор в планетариума "Хейдън" в Ню Йорк.

Смяната на местата се дължи на трептенето на оста на Земята, предизвикано от гравитационното привличане, което Луната упражнява върху земния екватор. Експертът припомня, че Земята е като пумпал и докато той се върти, неговата ос се клатушка в кръг, като се насочва в различни посоки. Така е и със Земята, а с промяната на позицията й, се променя и нашата перспектива за нощното небе.
            Като пример Рао посочва Северната звезда Поларис, или Полярната звезда, която е на линията най-близо до Северния полюс на Земята. Но по времето на изграждането на пирамидите в Египет, звездата, която е била в тази позиция, е била звезда от съзвездието Дракон, наречена Тубан.

А след 12 000 години Северната звезда ще бъде Вега, най-ярката в съзвездието Лира, казва още Рао. Всичко в небето е като поток, така че и в зодиите няма нищо стабилно, допълва експертът и предоставя времеви график действителните зодиакални знаци в момента:

Козирог – 20 януари – 16 февруари

Водолей – 16 февруари – 11 март

Риби – 11 март – 18 април

Овен – 18 април – 13 май

Телец – 13 май – 21 юни

Близнаци – 21 юни – 20 юли

Рак – 20 юли -10 август

Лъв – 10 август – 16 септември

Дева – 16 септември – 30 октомври

Везни – 30 октомври – 23 ноември

Скорпион – 23 ноември – 29 ноември

Стрелец – 17 декември – 20 януари.

В този списък между зодиите Скорпион и Стрелец имало още една зодия – Змиеносец – от 29 ноември до 17 декември. Тази зодия обаче била премахната от древните вавилонци, защото те искали 12 знака, а не фаталните 13.

А това е още един показателен пример какво доверие може да се има на астролозите, които подбират от астрономическите наблюдения онова, което им хареса, пише Рао в статията.

Категории