Словото

Методи Константинов за Уран и епохата на Водолей

Уран направлява висшата мисъл, необикновените, модерните науки, окултните дисциплини и кооперативното дело. Той действа внезапно, изненадващо и революционно. Под негово влияние са откритията, нововъведенията във всички области на живота, гражданските групировки, синдикатите, големите кооперативни обединения и авиационния транспорт. Също така и електричеството, различните химически и природни газове, ядрените операции и земните и подземни ядрени опити.

Под влиянието на Уран се намират всички социални утопии, анархизма и нихилизма. Той има два полюса на действие – от една страна той представлява капиталистическата класа, непризнаваща никакви граници при достигане на целите си; тя е космополитична. Под негово влияние са също така диктатурите и олигархичните управления. От друга страна, другият му полюс управлява интернационалния анархизъм и нихилизъм.

По отношение на времето, Уран предизвиква бурите, земетръсите, ураганите, ниския студ, гръмотевиците, градушките и изобщо – бързите и внезапни метеорологични промени.

Когато Учителя започва своите начинания, тези начинания са в унисон с космическия ритъм и се явяват като негово отражение. Първата Беседа на Учителя в България бе: „Ето човека.“[1] През 1914 година при започването на Първата световна война – начало на развръзка на тежката карма на човечеството,, планетата се намираше в същия знак и точно в същата година е бил апогея, максималната сила в орбита на Уран, в знака Водолей[2]. Защото само Уран можеше да активизира основния тон на знака Водолей.

От астросоциологията се знае също така, че при наближаване на едно важно Космично събитие, то се придружава от един предговор, наречен орбис на действие. Това са нюансите на Космичните преливания от един цикъл в друг, защото това не са процеси строго диференцирани. Това са, напротив, дълбоки психични и метапсихични процеси на взаимно действие, които имат свое начало, свой апогей и свой минимум на действие. Точно в 1914 година е бил апогея, максималната сила в орбиса на планетата Уран в знака Водолей.

ХХ-тото столетие още от самото си начало се отбеляза с Руско-Японската война, стълкновение между бялата раса и атлантската раса. През това време падна и китайския монархизъм. Не много след това, започна Балканската война, 1912-1913 година. Балканските народи се опитват да отхвърлят опеката от Отоманската империя. През 1914 година започна голямата световна война и в края на тази война се сгромоляса царска Русия и заедно с нея падна и монархизма в Германия, Австро-Унгария, Турция и др.

В астрологията циклите на т.н. бавни планети: Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон имат огромно значение. Тези цикли се образуват от съвпадите, срещите на планетите в процеса на завъртането им около Слънцето. Така например, цикълът между Плутон и Нептун има трайност около 500 години, с орбис 10 г. Цикълът между Плутон и Уран – около 120 години с орбис 5-6 години; Цикълът Плутон-Сатурн: 33 години; Плутон-Юпитер – 13 години; Нептун-Уран около 175 години с орбис 10 години; Нептун-Сатурн 36 години; Нептун-Юпитер 13 години; Сатурн-Юпитер около 20 години.

 


[1] Това е първата официално стенографирана беседа от професионалния стенограф проф. Тодор Гълъбов, а не по принцип първата му неделна беседа.

[2] Уран влиза във Водолей през 1911 г., а на 22 март 1914 г. е в 11-я градус.

 

Категории