Словото

Позитивни новини (Житно зърно)

Драги читатели, представяме ви едно съвременно електронно и печатно издание, в което няма нито една отрицателна новина! Може би то е единственото по рода си в света! Това е алтернатива на негативния поток от медийна информация, заливащ ни напоследък. Напълно сме убедени, че добрата журналистика има очи и перо за положителното, което се случва около нас и за обективното му отразяване.

Какво представлява изданието „Позитивни новини“?

„Позитивни новини“ е международен вестник, излизащ четири пъти в годината, който е основан от Шауна Крокет Бъроус през 1993 г. Материалите му са с акцент върху теми, които основните медии рядко засягат; в тях се представят хора и инициативи, насочени към по-здравословен живот, към по-хуманен и устойчив по отношение на околната среда свят.

„Позитивни новини“ се опитва също да подкрепи всички онези малки „плувци“, които плуват срещу прииждащите големи корпоративни мастодонти, и да ги поощри за усилията им посредством честни, обективни медийни публикации. Това е мястото, където млади и стари спокойно могат да разкажат своите истории, без да се страхуват от безразличие и изкривено представяне.

Редовната младежка секция кани млади журналисти и посредници, училища, колежи, университети и общности да публикуват свои материали за събития, проекти и дейности, насочени към други млади читатели по света. Основната ни цел е да информираме, вдъхновяваме и променяме света.

За изданието на Обединеното кралство се грижи издателска къща „Позитив Нюз Паблишинг“, дружество с идеална цел, с адрес на регистрация в Шропшир. Изданието има филиали в Ню Йорк, Хонг Конг, Мадрид и Аржентина, които спазват същите принципи и са част от международната мрежа на „Позитив Нюз“.

Вестникът съществува благодарение на ценната подкрепа на своите лоялни читатели, изразяваща се в поддържане на абонамент и реклами. Ако желаете да се присъедините към нас и да станете част от една разрастваща се мрежа с надеждата за един променящ се, по-добър свят, посетете нашия сайт: www.positivenews.org.uk, email: office@positivenews.org.uk или пишете на Positive News Publishing Ltd, 5 Bicton Enterprise Centre, Clun, Shropshire, SY7 8NF, UK. Може да се свържете и с другите ни офиси през основния сайт, като кликнете на иконата overseas от менюто или като ни се обадите на +44 (0)1588 640022 и ние ще предоставим търсената от вас информация.

Ето как изглеждат новините в електронния вариант на вестника:

Световен ден на горите

21 март 2010

На тази дата се отбелязва Световният ден на горите по целия свят с цел да се привлече вниманието на обществото към значението на горите и да се посочат множеството ползи от тях. Идеята за определянето на един ден като Световен ден на горите се е зародила на третата Генерална асамблея на Европейската конфедерация по селско стопанство през 1971.

По време на това събитие също се отчита различният принос, направен по отношение на горите. Всяка година 21 март се отбелязва като Световен ден на горите.

Гора не означава само дървета, гората е нещо комплексно, тя е едно живо съобщество. Тя обхваща също много взаимно зависими популации от растения и животни, които обитават горския килим, а и горските почви са жизнена среда за много безгръбначни, бактерии и гъби, които играят незаменима роля в хранителния кръговрат на почвената и горската покривка.

По целия свят много общности и отделни хора отбелязват този ден с разнообразни инициативи, подчертаващи нуждата от опазване, възстановяване и поддържане на нашите гори. festivalsofindia.in/id/World_Forestry_Day/

Световен ден на водата

22 Март 2010

Навсякъде по света

WWD 2010: Да огласим предизвикателствата и възможностите, свързани с качеството на водата.

Годишно в целия свят се произвеждат огромно количество отпадни води. Докато отпадъците и част от отпадните води могат да бъдат използвани за производство на електроенергия и за напояване, по-голямата част от този голям обем отпадни води обикновено не се използва. В развиващите се страни 80% от всички отпадъци се депонират непреработени, поради липсата на нормативна база и на средства.

Нарастването на населението и разрастването на индустрията създават нови източници на замърсяване и увеличават необходимостта от чиста вода. Поставени са на везните човешкото здраве и състоянието на околната среда, наличните количества питейна и селскостопанска вода за днешния и за утрешния ден, но при все това въпросът за замърсяването на водата рядко се споменава като важен и нетърпящ отлагане проблем.

С оглед да се допринесе с нещо то този въпрос UN-Water (Програмата на ООН – Вода) избра като мото на Световния ден на водата за 2010 „Да огласим предизвикателствата и възможностите, свързани с качеството на водата“. Главната цел на кампанията, свързана със Световния ден на водата на 22 март 2010, е да привлече вниманието към темата за качеството на водата на политическо ниво, така че съображенията, свързани с качеството на водата да бъдат поставени на равна нога и еднакво отчитани както тези, отнасящи се до количеството на водата.

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&view=article&id=5495:4713&catid=281&Itemid=116

Категории