Словото

Позитивни стратегии за намаляване на стреса

Автор: Цветан Иванов
публикувано със съкращения

Изследвания на британски учени към Университета на Съсекс показват, че четенето е ефективен начин да се освободим от натрупания стрес. Необходими са само шест минути четене, за да намалим насъбралия се стрес с две трети, или цели 68 %.

Екипът на когнитивния невропсихолог д-р Дейвид Люис изследвал група доброволци, които първо били подложени на серия тестове и упражнения, за да се повишат нивата им на стрес. След това учените изпробвали различни начини да успокоят участниците.

Четенето понижило нивата на стреса с 68%. На изследваните лица били необходими само 6 минути четене, за да се забави честотата на пулса им и мускулите им да се отпуснат. Участниците дори докладвали, че се чувстват по-спокойни в сравнение с началото на изследването.

Екипът използвал и други стратегии за намаляване на стреса:

– Слушане на музика. Стратегията се оказала също високоефективна – понижила нивата на стреса с 61%.

– Изпиване на чаша чай – с 54%.

– Излизане на разходка – с 42%.

Представете си да съчетаем тестваните стратегии в едно: да излезем на разходка, с чаша горещ чай, придружени от любимата си книга и музика. Най-вероятно ще прогоним и последната капка стрес от себе си!

Обясненията на психолозите са няколко:

– Първо, потапянето в приятна дейност ни помага да се абстрахираме от проблемите на деня. Сякаш си позволяваме мини-ваканция. Чрез четенето вниманието ни се насочва към други светове. Забравяме тревогите си и се отпускаме.

– Второ, можем да изберем четиво, което да ни вдъхне сили и кураж. Например биография на личност, на която се възхищаваме. Няма как да не осъзнаем, че известните хора също имат своите възходи и падения, и е много вероятно да се вдъхновим от техния позитивен пример.

– Трето, можем да изберем книга на определена тематика, която да повиши знанията ни. Така ще подобрим уменията си за решаване на проблеми.

– Четвърто, самият ритуал на четене действа успокояващо. Например вчера вечерта не бях в най-добрата си форма. Какво направих? Легнах си в топлото легло. В стаята цареше тишина. Отворих книгата, която в момента чета, и се потопих в един друг свят.

Когато говорим за стрес, най-важна е профилактиката.

Не чакайте нивото на стреса да се покачи на макс. Действайте превантивно. Ако стресът се натрупва капка по капка, то най-доброто противодействие е ежедневно да се ангажираме в дейности, които намаляват нивата на стрес. Направете си списък с тези дейности и ги редувайте. Така няма да изпитате негативите на еднообразието.

Ето ви моя примерен списък с дейности, които ми помагат да се отпускам и успокоявам: четене, слушане на музика, медитация, разходка, среща с позитивни приятели, писане, спортуване, игра, посещение в книжарницата, цепене на дърва и др.

Профилактирайте се ежедневно.

Ако някой път почувствате, че сте на ръба, просто си вземете почивен ден и се отдайте от сутринта до вечерта на любимите успкояващи дейности. На следващия ден ще се чувствате преродени.

И още нещо за четенето като най-ефективна позитивна стратегия. Защо да не съставите вашата любима книга. Например вземете една дебела тетрадка и в нея събирайте всичко, което ви е полезно. Така с времето ще имате перфектното четиво за намаляване на стреса.

http://www.shtastieto.com/index.php?option=com_content&view=article&id=452:cheteneto-strategiya-za-namalyavane-na-stresa&catid=3:izsledvaniya-i-izvodi&Itemid=2

Още по темата: http://friendsoftherainbow.net/node/489

Категории