Словото

Пролетен природосъобразен лагер „Баня – 2007”

         Отмина четвъртият поред лагер в гр. Баня, Карловско. Много динамика, много емоции, много впечатления! Децата бяха от шест града: Бургас, Габрово, В. Търново, Пазарджик, София и Разград. Възрастовият диапазон беше голям – от 6 до 16 години, но това не попречи на сплотеността и взаимопомощта между участниците. Добрата хармонизация и съгласуваност на организаторите спомогна значително за приятната атмосфера на разбирателство, творчески порив и неизчерпаем физически заряд. Не на последно място остават благоприятните климатични условия, които съпътстваха всичките шест дни (1-6 април) на лагера.

         Уникалното географско разположение на гр. Баня представляваше фона, средата, на която се проектираше целият спектакъл. Разположено точно в сърцето на България, между Стара планина и Средна гора, това благословено място освен с чистия си въздух и близостта си до възрожденските центрове Карлово, Сопот и Калофер, е надарено и с лечебна минерална вода.

         Почивната станция е твърде подходяща за целите на такъв природосъобразен лагер. Просторна, чиста, с добри битови условия, база „Строител” е сравнително модерно съоръжение, което разполага с малък минерален басейн, безплатен за гостите. Топлата вода по чешмите беше също минерална. Храната – винаги на ниво и в достатъчни количества, специално за нашите изисквания беше вегетарианска. Разполагахме с подходяща зала за статичните ни занимания. Съвсем наблизо имаше голям открит басейн с минерална вода, който децата ежедневно посещаваха.

         Ден първи – неделя. Тръгване – 5.30 ч. сутринта, пристигане в Карлово – 9.30 ч., посещение на парка, кратка беседа за личността и делото на родения в Карлово Хр. Проданов, разходка до водопада и изкачване по екопътеката, придвижване до Баня и настаняване в базата – 15.00 ч., посещаване на басейн – 17 ч., вечеря – 19ч.,  представяне и запознаване на всички участници, както и съвместно изготвяне на режима на лагера, рисунки на тема „Впечатленията от днешния ден”, лягане – 22 ч.

         Ден втори – понеделник. Ставане от сън – 6.30, физ. упражнения и Паневритмия (първите 10 упр-я) – 7.00, оправяне на стаи и закуска – 8.00 ч., съвместно планиране на деня – 8.30, поход (ок. 10 км.) по река Стряма, до най-близкия връх и разискване на тема „Как се става герой днес в България”, обяд – 13 ч., посещение на басейна, занимания по рисуване на тема „Цветя”, футболна среща с отбор от Пловдив, след вечеря – турнир по шах, разбор на деня и индивидуално представяне на рисунките.

         Ден трети – вторник. Същата програма до 8.30 ч., посещение на басейн до 11.30 ч., игра на водна топка, занимания по изкуство – апликация със семена (пшеница, царевица, слънчоглед, боб и др.) на свободни теми, след обяда – поход (ок. 15 км) до местната забележителност Момини гърди (Чатал тепе) – двата най-високи върха в околността – и разискване на тема „Глобалното затопляне”, след вечеря – игра на народна топка.

         Ден четвърти – сряда.  Същата програма до 8.30 ч., посещение на басейн до 11.30 ч., игра на водна топка, занимания по рисуване на тема „Цветовете на дъгата” и разказ на същата тема, оцветяване на подходящи плоски камъни, след обяд – разходка до местния парк и разискване на тема „Красотата”, преминаване боси през р. Стряма (дълбока над коленете), намиране на подходящ маршрут за нощния поход (на ок. 8 км. от базата) и събиране на сухи дърва за лагерния огън, 17.00 – футболна среща с децата от Пловдив, 21.00 ч. – потегляне на нощен поход, запалване на огъня от децата и поддържането му също от тях, разискване на тема „Представата ни за извънземните”, връщане в лагера в 1 ч.

         Ден пети – четвъртък. Ставане 7.30 (без физ. упр-я), посещение на басейн до обяд, след обяд – разделяне на четири отбора по зодии от еднакви стихии и съвместна рисунка (голям формат) на отборите, която да изразява съответната стихия (земя, вода, въздух и огън), 17.00 – футболна среща, след вечеря – представяне на отборите: общата рисунка и изява на талантите на децата – песен, стих, сценка, виц и др., оценяване и отборно  награждаване, лягане в 22.30 ч.

         Ден шести – петък. Напускане на базата в 9.00 ч., качване на лифта в гр. Сопот и поход до хижа Незабравка на 1620 м. н. в., игра на снежни топки, обяд и разходка в околността, слизане обратно в гр. Сопот – 17.00 ч., размяна на адреси, сбогуване и потегляне на всеки, откъдето е дошъл.

         Децата си пожелаха следващият лагер да не е чак догодина, през април, а още това лято. Дано се сбъдне!

         За въпроси и мнения към организаторите на лагера: geotoni@abv.bg и GSM: 0888865418.

 

Síocháin Leat

Категории