Словото

Първи успешен тест на транспорта на бъдещето

Представете си превозно средство, което на практика лети, но без да се бори с гравитацията. Универсален транспорт без нужда от изкопаеми горива. При това, движещ се със скорост близка до тази на звука.

Идеята е на създателя на „Тесла” (Tesla) Илън Мъск и се нарича „Хиперлуп” (Hyperloop). Вчера бяха извършени първите изпитания на това транспортно средство на бъдещето и то работи.

„Хиперлуп” е влак без вагони, движещ се на магнитна възглавница в тръба с понижено въздушно налягане, което води до много слабо триене.

Захранването става чрез соларни панели, монтирани върху тръбата. А батерии ще съхраняват електрическата енергия за тъмните часове и облачните дни.

Разходът на енергия наистина е много малък. Реално капсулата на „Хиперлуп” ускорява от 0 до 1200 км/ч, изминавайки около 10 км. А след това върви на практика по инерция, забавяйки се постепенно. Средната постигната скорост ще е по-висока от тази на всеки влак-стрела в момента.

Планираните инвестиции за разработване на пътническия вариант са 6 милиарда долара, а за пренос на товари – 7,5 милиарда долара.

Първият тест на „Хиперлуп” беше осъществен в пустинята на север от Лас Вегас. Шасито на капсулата достигна предвидената за изпитанието скорост от 200 км/ч без тръби с понижено налягане и след това се забави според очакванията.

Източник: http://www.vesti.bg/tehnologii/pyrvi-uspeshen-test-na-transporta-na-bydeshteto-6053684

Категории