Словото

Символика на зодиакалните глифове

Овен – глифът символизира овнешки рога във формата на буквата V. Символът още наподобява и на изригващ гейзер, който показва бликащата жизнена енергия на Овена.

Телец – Глифът представлява кръг с рога, които символизират Луната, възприемаща и отразяваща слънчевата светлина, чашата очакваща да бъде напълнена, символът на душата, приемаща в себе си даровете на Духа.

Близнаци – Глифът, с който се изписва знака е двоен, както при всички въздушни знаци. Представлява две колони, символично поддържащи небето над земята. Едната колона е черна – екзотеричната проява – придобиването на земно знание чрез интелекта, а другата – бяла – езотерична – води до духа и до усъвършенстване чрез освободено от сетивност чисто мислене.

Рак – Символът показва скока от една спирала на живота към друга, импулсът на еволюцията, мистерията на трансформацията / трансформацията става предимно чрез чувствата /. Това е подготовка за раждане в нов живот на промени напред и нагоре към по-високи стъпала на развитие.

Лъв – глифът прилича на навита опашка на лъв.

Дева – глифът се изписва с „m“, но стрелката вместо нагоре, става с линия през „m“. Обикновено този знак се изобразява като млада девойка с житен клас в ръце. В символа е вложена идеята за първоначалната Божествена чистота на човешкото същество преди неговото разграничаване в земни тела с увеличаваща се плътност, с връхна точка настоящата егоистична личност.

Везни – Изобразява се като везна с две блюда, понякога везните се държат от човек, но по-често се изобразяват самите везни. Това е един от малкото знаци /другия е Стрелеца изобразяван понякога само от една стрела/, които се отъждествяват с изображение на предмет, а не с образ на животно или човек. Везни се изписват с двоен глиф, както всички въздушни знаци. Горната линия е извита – тя представлява небесния свод. Долната линия е права – линията на хоризонта, на земната реалност. Равновесие между двата свята.

Скорпион – глифът представлява „m“ със стрела, сочеща нагоре в дясно, което символизира феникса, възкръсващ от пепелта като стрелата, която се извисява нагоре. Символът представлява доминиране на духа над материята – представлява трикратно слизане и качване от висшите светове до бездните на мрака с последно усилие нагоре – към светлината на духа.

Стрелец – глифът е стрела, насочена нагоре с хоризонтална линия в основата, което символизира амбициозност и целенасоченост.

Козирогът има няколко символа, степенувани по съвършенство. Най-първия и най-често срещан е Рибата-Коза – изобразен като коза с рибешка опашка. Това символизира дуализма на този знак – да потъне в море от егоистични желания или да се издигне над физическия свят в планинската област на духовната дейност.

Водолей – Глифът представлява две вълнообразни линии. Първата – долната вълнообразна линия – символизира „първият човек Адам, станал жива душа”, а втората – горната – „последният Адам, станал жив дух”; низшият Аз и висшият – астралният човек. Водолеят се изобразява като човек с кана или делва, от която тече вода. Това е жива вода, която съживява Земята, изсъхнала от липсата на духа на истината, на мъдростта и на любовта. Тази вода на живота подмладява и човечеството изсушено от липсата на любов.

Риби – глифът се състои от две полуокръжности, свързани с линия, което символизира две риби, плуващи в противоположни посоки, свързани с нишка помежду си, показваща ограничаващата природа на знака. Дуализмът е очевиден, а може да се предположи и един трети елемент, водата, всемирният разтворител, в която двете риби плуват. Едно от тълкуванията е, че душата е свързана с тялото в океана на духа. Риби е двойствена и много тайнствена зодия. Едната риба плува нагоре към духовно развитие и когато тръгне няма стигане, а другата – надолу към бездната на материалното, разврата и порока, и когато стигне – няма излизане.

Категории