Словото

Скорпион

СКОРПИОН

Символ:

Планета на трон: (Управител): Плутон (Марс)

Планета в екзалтация: Уран

Планета в заточение (изгнание): Венера

Планета в падение: Луна

Родство: Юпитер и Нептун

Вражда: Меркурий, Сатурн

Триплицитет: вода

Квадруплицитет: неподвижен

Полярност: негативен, женски, магнетичен

Психологическо съответствие: самосъхранение

Природно съответствие: умиране и продължаване на живота в семената

Основна психическа сруктура: Разединен, мечтателен, противоречив.

Органическо съответствие: Външни полови органи, отделителна система, долна част на правото черво, нос, имунна с-ма

Цветове: кафявочервен, виненочервен, черен

Ден: вторник

Число: 13

Способности: Физическа активност, ловкост, практически способности, отговорност, реализъм, независимост, самозащита, впечатлителност, фантазия, инстинкт, мъжество, пожертвувателност, сила, острота

Поведение: Самостоятелен, прилежен, отговорен, “с характер”, способен към самопожертвуване, скрит, своенравен, издържлив, болезнен, привлекателен, твърд, гневлив, хладнокръвен, хаплив, временно привързан, демоничен, съблазняващ, замислен, небрежен.

Емоционална сфера: Крайности в емоциите, високо развитите типове обаче се отличават с безкористност, безпристрастност, с богато въображение, ако индивидът не е особено развит, той е отмъстителен, прикрит, сприхав, снизходителен към своите слабости, темпераментен, недомашен, подозрителен.

Умствена сфера: Склонен към науки, алтруист, изпълнителен, проницателен, интелектуален, склонен към проучване и използуване тайните сили на природата, саркастичен

Реакции: Активен, импулсивен, гневен, разтърсващ, кипващ.

Мотивация за действие: + Любов към правда, чувство за справедливост, самопожертвувателност, откритост, чувственост, съсрадание, непривързаност,  семеен инстинкт, влечение към познание, самоутвърждаване. Честолюбие, търсене на себе си, пренапрежение, желание за опозиция, жестокост, хитрост, недоверие, непоносимост, упорство, вредност, сарказъм, ненавист, възприемчивост, злоба, завист, ревност, безсрамност, стремеж към чувствени наслади, влечение към спиритизма, садизъм.

Професионално съответствие: Скорпионът е хитър и логичен, подходящ е за професии, свързани с разрешаване на задачи или откриване на тайни, например: детектив, полицай, разузнавач, психиатър, учен, лекар, хирург, изследовател, техник, химик, фармацевт, биолог, окултист, астролог, професии, свързани с електричество, електроника, машини, метали, усъвършенствано оборудване, автоматизация, апаратури, компютърен програмист, професии, свързани с управление на чужди средства: счетоводител, мениджър, банков служител, застраховател, агент по недвижими имоти.

Страни и градове: Ирак, Иран, Афганистан, Азърбейджан, Ливан, Либия, Бангладеж, Унгария, Италия, Алжир, Мюнхен, Вашингтон, Женева, Западна Швеция.

Личностен образ: Скорпионът излъчва сила. Ако го разглеждаме от физическа гледна точка, следва да си представим кондензатор, който събира и съхранява определени сили, за да ги разпръсне и разреди при съответстващо напрежение; под влияние на Скорпиона се отхранват импулси, обогатяващи душевния живот, проявяващи се при немислимо напрежение и интензивност, които той излъчва в света. Скорпионът, изобразяван по – рано като орел, държащ в ноктите си змей, съдържа в себе си неизмерим духовен потенциал. В античността с този символ се изразявала огромната сфера на влияние на този знак от Зодиака – орелът се издига в най-високите области, като в същото време змеят пълзи ниско долу. В този знак душевните сили достигат максимална плътност и напрежение. Скорпионът притежава висока скала от чувства, която се разпространява от най-големите дълбочини на змея до най-висшите области на орела. В този широк спектър от чувства, възбуди, настроения, инстинкти и страсти, съществува винаги една област, в която е отдаден Скорпионът изцяло. Не е добре да се застава на пътя му, тъй като неговите вътрешни душевни сили са огромни – това е кондензация и концентрация, която може понякога за нищо и никакво да се взриви. Скорпионът лесно може да нарани окръжаващите, тъй като енергията, която е събрал, изведнъж може да избухне и да нанесе вреда.

М.Левин за Скорпиона: Скорпионът е знак воден и неподвижен, много устойчив в проявата на своите емоции. Обладава силна интуиция, проявяваща се на социално равнище, затова той е признат познавач на човешките отношения. Този знак се управлява от Плутон – външно спокойният и даже вял Скорпион притежава огромна вътрешна сила, това е социален лидер. Тънко чувствуващ околната обстановка, той точно знае кога да се появи на сцената, преобразен до неузнаваемост. В този момент той е способен да привлече след себе си значителна маса народ, а прекрасната му интуиция му подсказва накъде да насочи тази енергия. Втори управител на знака е Марс, дал на Скорпиона голямо мъжество и издържливост. Скорпионът не е така импулсивен като Овена, но затова пък е способен на продължителен бой. Скорпионът никога не се предава, сражава се до последно. Той е упорит и настойчив, обезателно достига това, което иска, независимо от условията. Екзалтацията на Уран в този знак прави действията му непредсказуеми. Скорпионът умее много добре да прикрие своите мисли и емоции, и затова неговите постъпки могат да бъдат пълни с изненади за окръжаващите. Родството на Нептун придава на Скорпиона влечение към тайнственото, което нерядко прераства в интерес към религията и окултизма. Това се подкрепя и от родството на Юпитер, който му придава философска окраска и му помага да разшири светогледа си, но и го прави много самолюбчив. Враждата на Сатурн му пречи да култивира търпение и дисциплина. Понякога това прераства в безсистемност във възгледите. Той не приема авторитети и чужди норми. Враждата на Меркурий прави ума на Скорпиона податлив на волевите импулси и емоционалните преживявания, оттук следва и известен субективизъм във възгледите му. Луната в този знак е в падение, което не може да не се отрази на вътрешния живот на Скорпиона. Той винаги се намира в състояние на напрежение, видимо скриващ личните си дела. Като най-сексуален знак, Скорпионът безудержно се стреми към обладаване на обекта на своята обич, оттук и неговата ревност и нетолерантност към съперници и конкуренти. Скорпионът е злопаметен и скоро отмъщава за нанесена обида. Поради изгнанието на Венера, той е много раним, затова към него трябва да се подхожда внимателно, много лесно може да бъде наскърбен. Това произлиза от факта, че при Скорпиона съществува черно – бяло възприятие за света, всичко се дели на добро и лошо. Скорпионът обича и ненавижда с цялото си сърце, способен е да пожертва всичко заради любовта.

Алан Лео за Скорпиона: Скорпион е постоянен знак и средният от негативните водни знаци. Той е знакът на задържана сила и мощ. Бихме могли да го наречем знак на образуването. На почвата на чувствата се издига един особено силен характер и под влиянието на този знак се образуват най-добрите и най-лошите характери. Сред неразвитите се открива горделивост, ревност и затвореност, а също и способността лошото да се изразява у тях като омраза и отмъстителност.  При развитите типове се крие силата на ясновидци и Скорпионът тогава е знак на регенерация и избистряне.          

Алан Лео за Слънце в Скорпион: Родените в Скорпион са много решителни, издържливи, резервирани и потайни. Те са здрави и до известна степен горди и проявяват такива черти на характера си, че или са много обичани, или са много мразени. По природа те са недоверчиви и подозрителни, но въпреки всичките си лоши страни те имат толкова много смелост и устойчивост, че могат да достигнат по-високи познания от хората от другите знаци. В тоя знак лежи “мъдростта на змията” и те могат да станат тъй разсъдливи, мъдри и умни, че да стигнат до гениалност. Позната е поговорката: “Колкото по-голямо е животното, толкова по-голям е и човекът” – възможно е в животинските страсти да лежат семената на духовната сила, която може да извърши нещо голямо и изключително. Което в знака Телец беше латентна воля, в тоя знак става видима енергия. Желанията на родените в Скорпион са живи, родените под този знак притежават силата на постигането и осъществяването, а когато желанията са подчинени на волята, хората са изключително силни и решителни. Можем да кажем, че те са достигнали точката, която определя техния бъдещ прогрес. Най-вътрешната, дълбока същност или съдбата на тоя знак е регенерацията.

Семира Веташ-“Искусство астрологии”: Скорпион – най-страстният и магнитически характер от Зодиака, винаги предизвикващ интереса на астролозите и признат от тях за най-опасен знак. По темперамент той е флегматик, но неговият флегматизъм е свързан повече с хладнокръвие на ума, отколкото сдържане на чувствата, и даже когато Скорпионът се държи тихо и притаено, неговото лице отразява цялата гама на изпитваните в момента емоции, даже когато в своите намерения той би предпочел да ги скрие. Скорпионът е подозрителен и неудовлетворен, но това го стимулира още повече да открива тайните на Битието, включително и до последната истина-истината за смъртта. Нали при смъртта се освобождава енергия, необходима за нов живот, и Скорпионът намира източник на сила именно в разрушението, а така също и в дълбокия енергообмен с хората, най-опасното му взаимодействие – страстта. Издържливостта на Скорпиона и неговата способност бързо да възстановява силите си, обуславят неговата любов към екстремалните ситуации. Подлагащ на страстен анализ всичко, което го привлича, той е способен към дълбоки взаимодействия с хората, а неговият психологизъм и проницателност му позволяват да чете в техните души. Изследователският инстинкт дава на Скорпиона качества на естествоизпитател. Мобилизирал силите и съзнанието на окръжаващите, той разрушава отживелиците, за да освободи място на новото – той събира именно този енергиен потенциал, който ще реализира бъдещите мисли. Уран екзалтира в Скорпион, а Уран управлява Водолей – знак на зачеването на Скорпиона, който внася в него вътрешните условия за научна работа и стремежа към свобода. Задачата, с която този знак е способен да се справи най-добре от всички, е да преобразува силата на страстите и инстинктите (Плутон) в чиста енергия на духа (Уран) и разума (Меркурий). 

Кратък анализ на знака Скорпион: Скорпион е осмият знак от Зодиака, вторият воден и третият неподвижен знак, свързан с катарзиса на личността – пречистването й посредством пътя на страданието и изкуплението. Скорпионът съдържа в себе си неизчерпаем запас от сили и възможности, дадени от Природата за разрешаване и  изпълнение на  сложната кармична задача да пречисти чрез филтриране и утаяване всички клетки на космичната си същност. Този процес е болезнен и бавен, затова при Скорпиона се наблюдава издържливост и известна крайност и интензивност на емоционалните му състояния. Той е надарен с богато въображение и силна интуиция, която му помага да се насочи към най-правилния метод за изпълнение на своятa мисия. Скорпионът е проницателен психолог, изтънко наблюдава всичко наоколо, може лесно да развие способността за улавяне и усещане на мислите и чувствата на хората от Земята, а при по-издигнатите типове да осъществява съзнателен контакт с невидимите светове. Този знак е символ на възкресението и победата над смъртта. Който попадне в орбитата на Скорпиона, се преобразява напълно – като новородено дете той е вече с ново съзнание, което вижда Истината във всичко, което търси и намира Бога във всяка форма и проява. Надрастнал смъртта, влязъл изцяло в новия живот, Скорпионът се превръща на Орел, възнесен с крилете на Духа към Божественото съзнание на Любовта, Която го облича завинаги със светлите дрехи на безсмъртието.

Категории