Словото

Тълкувание на слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение се наблюдаваше от България на 4. 01. Подобно явление няма да може да се вижда по нашите земи през следващите 70 години – до 3-ти септември 2081 година. Затъмнението се виждаше на цялата територия на Европа и Африка, в най-северните части на Северна Америка и в североизточните и северните части на Азия. Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия можеха да видят закрити от Луната 92% от слънчевия диск. У нас максималното му закриване стана в 10.55 и гледано от София беше върху 86% от слънчевия диск.

Древните майстори тълкуват затъмненията много просто: при съвпад в хороскопа на родения със Сатурн и Марс влиянието е злотворно, а ако са върху Венера и Юпитер – изключително благотворно. Ако затъмнението съвпада със Слънцето и Луната, тогава е по-скоро неутрално действието му или ок. 20% от ефекта може да се усети. За тълкувание в обществено-политически план е необходимо да се наблюдава самото затъмнение и по точно дали се е виждала някоя планета, която е близо до слънцето (в случая Марс). Това зависи разбира се и от самата сила на планетата в момента – няма гаранции и при пълно затъмнение, че тя ще може да се види. Например при пълното слънчево затъмнение през 1999 г. се виждаше с просто око, освен Венера и Меркурий.

Ако затъмнението е в началото на деня, по изгрев слънце, то ефектът от него ще е веднага, т.е. в близките 10-12 дни. Ако е около обяд, както е в нашия случай,  тогава влиянието му ще се усети на следващата година. Ако е по време на залез, тогава ефектът се очаква едва след 2-3 години. Необходимо е още да се гледа цветът на затъмнението и какво се е вижда през цялата му продължителност. Тълкувание пред монитора е немислимо, защото е нужно съставянето на някакво мнение на база наблюдението. По принцип всяко затъмнение се тълкува като негативно явление. Обикновено след пълните затъмнения, оттам откъдето се е наблюдавало, има земетресения по разломните области в рамките на няколко дена.

Астроклуб „Тригон”

Категории