Словото

Фьодор Грузинев

Може би най-голямото име в българската астрология през XX в. е това на Фьодор Грузинoв (1897-1978). Руснак по произход, дълги години живял и творил в България, неговото астрологично наследство е феномен не само в национален, но и в световен мащаб. За съжаление името на този голям астролог е ако не неизвестно, то поне малко познато сред астрологичните среди в България. Грузинoв се ражда в богато дворянско семейство в Русия и получава великолепно образование. Перфектно владее немски, френски и английски. Още от ранни години се заинтересува от астрологията, а знанията и интересите му се задълбочават, когато като младеж попада в едно от подземията на семейния замък намиращ се на територията на днешна Полша на голям ковчег със стари астрологични трактати от XVIII и XIX век.

Подобно на мнозина руски аристократи от този период живота му минава във вечеринки, концерти, пътувания в страната и чужбина и многобройни любовни авантюри. Но бурята на болшевишкия преврат трайно и завинаги променя безоблачния и щастлив живот на младия дворянин. Подобно на много свои съотечественици той решава да напусне страната и се установява за една година в Чехия. Но облаците надвиснали над Русия няма изгледи да се разсеят, а по-скоро се сгъстяват и шансовете на младия човек да се завърне в родината вече са минимални. Без да е имал твърдо и определено намерение, по стечение на обстоятелствата той попада в България, която се превръща в негова втора родина. Тук той усеща всички тежести на емигрантския живот, принуден е да се занимава с каква да е работа, но неговите знания, умения и прекрасното му владеене на чужди езици му помагат да си намери подходяща за квалификацията работа. Известно време работи в търговска фирма, по късно сам открива собствен магазин за парфюмерия и козметика. След доста митарства той се установява в София, където още стои неговия дом. Известно е, че се жени и от брака си има две деца- син и дъщеря, които още са живи.

След пенсионирането си в началото на 60-те години той се посвещава изцяло на астрологията. Пише много книги, които в основата си са компилативни произведения от стари автори. По-долу е даден пълен списък на неговите произведения-нещо което се прави за пръв път в България. Две от неговите произведения излизат в България :
Валдемар Безисар, Специалният начин за тълкуване на хороскопа, Аратрон, 1993 г.
Чандра Лал Сингх, Основите на древната традиция в светлината на съвременните изследвания, Аратрон, 1996

В началото на 90-те в Русия излиза неговата книга "Речник по астродиагностика" със заглавие: Грузинов и Ко, Медицинская астрология – на корицата няма отбелязана година и име на издателството.

Грузинoв пише под различни псевдоними – Чандра Лал Сингх, Изгой Асколд, Владимир Нашкед, Валдемар Безисар. Добрата новина е, че цялото му астрологично наследство е съхранено за поколенията, но се пази или във вид на автентични авторски екземпляри (машинописен вид) или под формата на ксерокопия в различни частни колекции. Както става ясно Грузинов е нямал лични ученици, а по-скоро приятели и съратници. Ще споменем имената само на някои от тях – Кирил Панайотов, Луиджи Росито, Вера Гюлгелиева, Вера Паскова. Някои от тях са живи – макар и на преклонна възраст, други – не и дълг пред българската астрология е, че до настоящия момент никой не си е направил труда да се срещне с тези хора и да събере и съхрани за поколенията живия спомен за големия астролог.

Грузинов може да се счита за основател на традиционната астрология в България, понеже книгите му са посветени основно на изследване на старите автори и техниките описани в техните произведения. Грузинов е притежавал огромна библиотека с астрологична и окултна литература, по думите на очевидци – най-голямата в България. За съжаление след смъртта му тя мистериозно изчезва. Освен с традиционна европейска астрология той се занимава и с индийска астрология. Имайки предвид че по това време- края на 60-те години на XX век – този вид астрология е почти неизвестен в Европа и Америка, неговите уникални преводи на оригинални индийски автори го превръщат в астролог от първа величина не само за България и страните от бившия соцлагер, но и в световен мащаб. За сведение само ще посочим, че Грузинoв е може би първия астролог, който разкрива пред западния свят тайните на астрологията на Джаймини – направление в индийската астрология, което е било почти забравено дори в самата Индия и напълно неизвестно за целия западен свят. Грузинoв е и първия астролог в света, който разкрива и разяснява още през 60-те години древната система за прогноза наречена "фирдар", особено популярна в арабския свят и Средновековието, но непозната на света само до преди десет години.

Има недвусмислени указания, които говорят, че той е бил член на тайно международно братство популярно най-вече в Русия и Франция, членовете на което са известни под името "мартинисти". Бил е и близък приятел и съидейник с такива големи имена в българските окултни среди от този период като Мавров, Трифонов, Николай Райнов и др. Повече информация за бурния му и пълен с перипетии живот може да се намерят в неговата автобиографична книга "А жизнь прошумела и ушла" (ръкопис). Част от книгите му са писани на руски, а други на български. В една от книгите му е запазен и личния му хороскоп. 
 

Ето и списък на негови астрологични произведения:

1. Джиотиша Кхундли Кханд
2. Астродинамика
3. Схема на тълкуването- раждане, детство, продължителност на живота
4. Обстоятелства в живота- финанси, любов и брак, деца
5. Здраве, смърт, роднини, врагове, пътешествия, други теми
6. Изчисление времето на събитията
7. Записки по Джиотиша
8. Пособие за тълкуване на астрографа- том I, II и III
9. Вечни ефемериди- компилация по Шох и Ревершон
10. Въведение в индийската система
11. Проблематичното в индийската астрология
12. Женска и сравнителна астрология
13. Размишления на съвременния звездоброец
14. За лунациите -с таблици за периода 1800-2000 г
15. Първи наблюдения за влиянието на Плутон
16. Звездната наука на древните араби – том I и том II
17. Относно мъглявините, звездните купове и дефектите в зрението
18. Речник на термините в сутрите на Джаймини
19. Речник по астродиагностика
20. Патология, диагноза и изчисление на критическите дни на заболяванията
21. Астрономия и медицина
22. Специалния метод за тълкуване на хороскопа по Андрусар според Ранцау
23. Превод и тълкуване на сутрите на Високопочтенния Джаймини
24. Производни астрографи
25. Астрономическите дирекции
26. Неподвижни звезди и констелации-според Робсън, Птоломей, Алвидас, Формалхаут
27. Свързано с полупунктовете
28. Древната астробионика- том I и том II
29. Таблиците на Тъкър във връзка с външността-превод
30. Макс Хайндел, Посланието на звездите-превод
31. Вараха Михира, Брихад Джатака-превод
32. Юнктин Флорентински, Слънчевото обръщение- превод
33. Речник на космобиологичните термини
34. Реле, Планетните часове-превод
35. Упайог Грахай Бхава-превод
 

Грузинoв е автор и на някои други произведения и преводи, които са само отчасти свързани с астрологията, като нaпример:
1. Записки за ръката – произведение по хиромантия
2. Теория на числата според Кейро – превод на популярния автор на нумерологични книги от края на XIX в.

Информацията за Ф.Грузинов е на астролога Д. Кожухаров и е публикувана в сайта на Българска астрологична асоциацияwww.bulastro.com

Малцина знаят, че Фьодор Грузинев e присъствал на беседи в Школата. Самият той пише в своята автобиография за среща с Учителя на "Изгерва", а до края на живота си е поддържал връзка с някои от астролозите от "Изгрева". Грузинев признава две същности, които са били негово вдъхновение по отношение на Астрологията – брат Юлиян и Учителя.

Категории