Словото

Юпитер

Юпитер е главен показалец на висшия ангелски разум, посредством който човек може да има връзки, отношения и обмен с всички светове от духовния и умствения свят. От добрите съчетания ще съдим за благата, които родения получава от всички ангелски светове. “Лошите” съчетания ще ни покажат грешките и нарушенията, които човек е направил в миналите си животи спрямо тези светове. Това е планета, която има отношение към всички разновидности религиозни общества, демократични идеи, към родоначалниците и реформаторите, които създават учения за подобрение на цялото човечество. Той е показалец на всички видове големи добрини.

         Юпитер се смята за най-големия благодетел на човечеството. Той е топъл, умерен, жизнен, весел, щедър, плодоносен. Неговата енергия се носи тихо, спотайно и величествено като дава широта, жизнерадост, великодушие, щедрост във всички области на живота. Носи още щастие, благословение и успех в живота. Излива любов и светлина към всички окръжаващи. Който има силно поставен Юпитер, никога не губи и не пропада в живота, затова тази планета се нарича “големия благодетел”. Всички благословения в Природата и живота идват чрез него.

         В човека Юпитер представя благородната амбиция и въобще идеалните наклонности. В мозъка заедно със Слънцето управлява висшите морални чувства – религиозното чувство, милосърдието, щедростта и др. Създава способността за различаване на правилното от грешното и за схващане на истината. Щом се подчинят по-нисшите наклонности в човека, Юпитер развива едно по-висше съзнание и създава условия за интуиция и вдъхновение.

         Той представлява духовната част на съществото, защото владее кръвта – “особена течност”, в която намира отражението си вътрешния ум – макар че по-специално на Юпитер е подчинена циркулацията на кръвта. В тялото управлява артериалната система, обонянието, черния и белия дроб, бедрата и дясното ухо. Болестите при тази планета се дължат на излишества в ядене и пиене, на прекалено напълняване и нечиста кръв, в зависимост от знака, който заема. Към болестите спадат подаграта, заболяване на черен дроб и пр. Юпитер е бил описван (особено в езотеричната Астрология) като защитник на “вътрешния водач” в хороскопа. В шести дом може да защитава здравето ни, а в дванадесети -–да ни дава духовна защита.

         Като проява Юпитер дава идеализъм, доброжелателност, великодушие, щедрост, честност, любов към човека. Той е символ на активност, повече в посока на лоялното, благородното, патриархалното. Хората със силен или издигнат Юпитер са склонни да управляват собствения си космос, а добре поставеният Юпитер в хороскопа по традиция е свързан с професии като закона, големия бизнес или висшето образование. Тоест предразполага към по-висшите обществени служби – съдопроизводство, висше духовенство, медицина и макроикономика. Духовни ръководители, филантропи, банкери, крупни фабриканти, финансисти и пр. също са под негово влияние. Юпитер в хороскопа може да ни обсипе с подаръци, представя и собствената ни способност за щедрост. Той винаги е бил показател за добър късмет и добро приятелство; другото име на този Бог на латински се превежда като “веселяк”. Под негово и Венерино покровителство се явяват сладките и животворни есенции в Природата, докато под Марс и Сатурн се явяват всички отрови. Юпитер управлява растителното царство.

         Роденият, който е белязан от Юпитер обича парадността, церемониалността (и в религията за него това е главното). Освен това той обича да се хвали, да се покаже богат, честит и т.н. върви право напред и не обича, когато някой или нещо го отклонява от правия път. При слабо положение Юпитер дава чувствителност – чувствените удоволствия значат много в живота на родения, той обича да яде и яде много. Проявява екстравагантност, не уважава закона (по-точно уважава го само привидно), не се грижи да плаща дълговете си. Това довежда до влошаване на здравето, неприятности със съдилища, загуба на уважението и любовта на околните.

         Слънцето може да бъде смятано за съществената сърцевина на съществото ни, която ни насочва към истинската ни духовна цел. Но единствено чрез Юпитер тази цел може да стане реална в чисто земен смисъл. Да се следва юпитеровия път на изобилието означава да запазим дух на благородство и добродушие. Но Юпитер си има и лоши страни. Прекомерното изобилие също не е хубаво, например що се отнася до физическото ни тяло. Съответно той може да ни доведе до прекалена самоувереност, до определена арогантност или възгордяване, или пък до статичен консерватизъм. В аспект с Венера и/или Нептун той може да засили влечението към храната, секса, алкохола и наркотиците.

         Юпитер управлява знака Стрелец – знак свързван с философията, който е известен със способността си да приема широк (и следователно толерантен) подход към цялата човешка дейност и да синтезира различните клонове на познанието в жизнено, философско цяло. Този синтез е типична юпитерова черта, макар че не трябва да се забравя, че от голяма височина дребните подробности трудно се забелязват. За да се постигне тази практичност, която довежда великите мечти до реализация, Юпитер се нуждае от помощта на Меркурий, този майстор на подробностите.

         Понеже това е обществена планета, от човек тип Юпитер не се очаква да има толкова задълбочени лични връзки с другите хора в живота си. Тоест, силният тип Юпитер изглежда, че има много връзки с много различни хора, но те всички са целенасочени, както връзките му с богините и жените, които са носели децата му. Той не си губи времето да опознава тези жени толкова добре, пък не му и трябва. Съответно, децата му са един вид непознати за него. Бил е горд с тях или пък са го отегчавали, в зависимост от изискванията и репутацията им. Такъв е родителят тип Юпитер – не желае да прекарва ценното си време със семейството, наблюдава действията им отдалеч. Същото важи и за връзките с приятели. Приятелите най-вероятно са му равни – предводители на други царства, глави на други компании, обществени водачи и с явно видима кариера, филантропи или обществени полубогове. Макар между такива хора да се завързват приятелства, те не са мотивиращата сила в дейността на Юпитер. Той не се “нуждае” от приятели, но трябва да притежава уважението и обожанието на подчинението си.       

Síocháin Leat

Категории